Kontakt os

10 råd til at undgå skimmelsvamp

Share

Et sundt indeklima kan gøre livet sværere for skimmelsvamp. Skimmelsvamp er et samlebegreb, som bruges inden for mikrobiologien om en gruppe af svampe. De kan som sådan ikke ødelægge din bolig, men er skadelige for helbredet og kan give allergi.

Vi har samlet 10 råd til, hvordan du kan undgå skimmelsvamp i din bolig, og nøgleordet er udluftning.

 1. Luft ud dagligt, og gør det til en rutine
  Det anbefales, at der luftes ud flere gange dagligt. Sørg for at lufte ud ti minutter hver gang. Du skal ikke være nervøs for, at din bolig bliver afkølet, da det kun er luften, der bliver afkølet og ikke selve boligen.
 2. Åben for ventilerne i dine vinduer
  Hvis der er ventiler i vinduesrammerne og væggene bør disse holdes åbne. Ventilerne hjælper med, at luften udskiftes løbende. Sørg for, at alle ventiler og kanaler er rene og fungerer.
 3. Undgå at tørre tøj i din bolig
  En våd tøjvask afgiver cirka to liter vand. Tør derfor hellere tøjet på altanen, i gården eller i vaskekælderen, hvis det er muligt.
 4. Hold en stabil temperatur
  Hold gerne den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må helst ikke være lavere end 18 grader. Du kan med fordel slukke for varmen under udluftning, hvis det er muligt.
 5. Luft ud efter bad og brug emhætten ved madlavning
  En bolig baseret på fire personer producerer cirka 10 – 15 liter vand om dagen ved madlavning, badning m.m. Vandet fordamper ud i din bolig, og hvis du ikke får luftet ud, kan der på sigt dannes skimmelsvamp. Luft derfor hellere ud efter bad og madlavning.
 6. Undgå åbne vinduer længere tid om vinteren
  Undgå at have dine vinduer åbne i længere perioder om vinteren. Det kan skabe kolde områder i din bolig, hvor luftens vanddamp vil søge hen. I værste tilfælde kan der blive dannet skimmelsvamp i områderne.
 7. Tjek for dug på vinduer
  Hvis der er en del dug, kan du fjerne det med en karklud. Hvis du ikke fjerner duggen, kan der på sigt dannes skimmelsvamp. Vær ekstra opmærksom om morgenen i soveværelset, da vi alle sveder cirka to deciliter vand, hver nat.
 8. Rengør, særligt i hjørner og kroge
  Skimmelsvamp kan gro i støv, og derfor er løbende rengøring i kroge, hjørner og ydervægge vigtigt. Husk også at rengøre ovenpå fodpanelerne.
 9. Pas på de kolde ydervægge
  Hvis boligen er ældre, vil man ofte opleve at ydervæggene er koldere end de indre vægge. I disse tilfælde er det vigtigt ikke at placere møbler med fast bagkant op ad væggen. Vi anbefaler min. 10 cm. mellem væg og møbler for, at sikre luftcirkulation og undgå kondens.
 10. Hold øje med fugtskader
  Hold løbende øje med fugtskader. Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte ejendomskontoret eller din udlejer, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt.

Få et tilbud