Kontakt os
CEJ Nyheder gråbrun

Støj, utryghed og lav mobilitet

Share

CEJ’s direktør, Anne Marie Oksen, er en af de eksperter, som ejendomsbranchens magasin, Huset, har interviewet om Airbnb og kortidsudlejning i Danmark. Hendes konklusion er klar: Airbnb er en stor – og desværre ofte negativ – udfordring på det danske boligmarked.

I udlejningsejendomme er det ikke tilladt at kortidsudleje sin bolig, med mindre udlejer giver tilladelse til det. Blandt andels- og ejerforeninger stiger behovet for at indføre klare regler på området.

”Som udgangspunkt er det ulovligt at korttidsudleje sin bolig i en andelsforening, med mindre der står noget andet i foreningens vedtægter”, siger Anne Marie Oksen til Huset.

Blandt de store udfordringer med Airbnb er støjgener fra de midlertidige beboere, utryghed blandt de fastboende og en lav mobilitet, fordi pengene for kortidsudlejning frister beboerne til ikke at opsige deres bolig. Det gør det endnu sværere for eksempelvis studerende at finde et værelse eller en bolig i de store byer som København og Aarhus, hvor kortidsudlejning er mest udbredt.

Et andet meget væsentligt problem er, hvad Anne Marie Oksen kalder ”hele-økonomien” – at lejeren i en udlejningsejendom beholder gevinsten ved kortidsudlejning for sig selv.

En lejer kan nemlig tage en særligt høj pris for at udleje sin lejerbolig i den ældre boligmasse, fordi hans eller hendes egen husleje holdes kunstigt nede af lejeloven.

Samtidig er det mere end tvivlsomt, om Airbnb udlejerne betaler skat af deres indtægter på kortidsudlejningen. Så Anne Marie Oksen mener, at udlejningsportaler som Airbnb burde have oplysningspligt overfor skattevæsnet.

Få et tilbud