Kontakt os

Sådan stiller du forslag på generalforsamlingen

Share

Giv dit forslag de bedste forudsætninger på generalforsamlingen

Som medlem af en forening er det vigtigt, at du deltager i generalforsamlingerne. Det er her, du kan høre om foreningens planer, og du kan give din mening til kende og stille relevante spørgsmål. Samtidigt kan du anvende din stemmeret til at påvirke hverdagen og fremtiden i foreningen.

På generalforsamlingen bliver du også præsenteret for foreningens årsrapport, budget og eventuelle forslag.

Alle medlemmer af foreningen har mulighed for at indsende forslag til behandling på generalforsamlingen. Som forslagsstiller skal man blot være opmærksom på, at der kan være regler for, hvordan og hvornår forslaget skal indleveres.

Hvis du ønsker at stille et forslag

Ethvert forslag, der skal behandles på en generalforsamling, skal overholde reglerne beskrevet i foreningens vedtægt. Derudover gælder der nogle generelle regler for generalforsamlinger og forslag, som også skal overholdes.

Ved at udarbejde dit forslag korrekt, giver du forslaget de bedste forudsætninger for at blive behandlet og vedtaget på generalforsamlingen.

Generelt om forslag

  • Vedtægtens regler og frister for forslag skal være overholdt.

  • Forslaget skal være formuleret, så man kan stemme JA eller NEJ til det.

  • Forslaget skal være formuleret gennemskueligt og letforståelig.

  • Der skal være redegjort for forslagets konsekvenser herunder de økonomiske.

Gode råd til dit forslag

  • Overskrift: Giv dit forslag en god og sigende overskrift.

  • Uddybende beskrivelse: Beskriv hvad baggrunden og motivationen for forslaget er. Hvorfor stiller du det, og hvad går det ud på. Hvad skal der skal ske, hvor skal det ske og hvornår skal det ske. Beskriv også hvem, der bliver berørt af forslaget.

  • Økonomi og finansiering: Gør rede for forslagets økonomiske konsekvenser. Hvis der er udgifter forbundet med forslaget, skal du undersøge hvor store de vil være og beskrive dem.

    Angiv også, hvordan udgiften finansieres, altså hvor pengene skal komme fra. Skal medlemmerne fx indbetale ekstra, skal der optages lån, afholdes udgiften over foreningens drift eller trækkes der på foreningens opsparing.

    I andelsboligforeninger skal forslagets betydning for andelsværdien også angives.

  • Ekstra indbetaling: Hvis forslaget medfører en stigning i medlemmernes betaling til foreningen, skal det tydeligt fremgå. Herunder om det drejer sig om engangsbeløb eller fx hver måned. Det kan ligefrem være nødvendigt at oplyse beløbene for hvert medlem.

  • Vedtægtsændringer: Hvis dit forslag vedrører et emne, der er eller bør være reguleret i vedtægten, kræver det en vedtægtsændring. I sådanne tilfælde skal du formulere et detaljeret forslag til vedtægtsændringen – det kan du med fordel gøre i samråd med en juridisk rådgiver.

    Vedtægtsændringen skal vedtages sammen med den øvrige del af forslaget. Bemærk i øvrigt vedtægtens særlige regler for vedtægtsændringer.

  • Bilag: Vedlæg gerne relevante bilag som fx billeder, tilbud, uddybende beskrivelser eller beregninger. Husk blot at nummerere dem og at henvise til dem i selve forslagsteksten.

  • Forslagsstiller: Angiv tydeligt med navn og adresse, hvem der stiller forslaget.

Du skal selvfølgelig kun omtale relevante forhold i forslaget. Typisk vil et lille forslag kræve færre ord end et omfattende og dyrt. Det kræver ikke nær det samme forarbejde at foreslå tre nye roser til bedet i gården, som det gør at foreslå hele legepladsen udskiftet.

Hvis et forslag ikke overholder de angivne regler og retningslinjer, kan det ikke behandles på generalforsamlingen. Det er dirigenten på generalforsamlingen der afgør, om et forslag er egnet til afstemning.

 

Generelt om generalforsamlinger

Alle typer foreninger afholder generalforsamling en gang om året. Derudover kan der efter behov afholdes ekstraordinære generalforsamlinger. Det gælder både for andels- og ejerforeninger, gårdlaug og grundejerforeninger mv. Reglerne for afholdelsen er beskrevet i foreningens vedtægt og følger desuden af almindelig foreningsret.


Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte jeres administrator

Få et tilbud