Kontakt os
GAvlmalerier på A/B Møntet administreret af CEJ

A/B Mønten er blevet udsmykket med gavlmalerier

Share

(Fotograf: Henrik Haven)

Gennem de sidste tre år er andelsboligforeningen A/B Mønten i Københavns Nordvestkvarter, som CEJ administrerer, blevet udsmykket med 16 farverige og forskelligartede gavlmalerier. Malerierne afspejler den unikke diversitet og mangfoldighed, man møder i området.

Vi har mødt formand for andelsboligforeningen til en guidet tur og snak om værkernes modtagelse og påvirkning på kvarteret.

Mere dialog mellem naboerne

Gadegalleriet er blevet et samlingspunkt for områdets beboere og de personer, som værkerne tiltrækker, fortæller formand Loke Dupont. Vi mødte ham en oktoberaften foran gavlmaleriet af den anerkendte kunstner Husk Mit Navn.

Her fortalte han, hvordan værkerne har bidraget til øget dialog mellem naboerne.

”Internt i foreningen har det givet nogle sjove samtaler om, hvad man synes om de enkelte malerier. Nogle har sarkastisk spurgt om den og den gavl var færdig. Og så har man haft en dialog om, hvad man synes er pænest. Det er meget individuelt, om man er til de mere farverige eller stringente værker, og det har givet en sjov debat. Og så er det jo bare fedt, når der kommer folk forbi og tænker, at det var et interessant sted at bo lige pludselig.

Det er vores fornemmeste opgave som forening at gøre det attraktivt at bo her, og det tror jeg, at der er mange, der synes, at malerierne medvirker til.”

Kunst holder kriminalitet væk

Gadegalleriet har vist sig at have flere positive sideeffekter udover deres åbenlyse æstetiske værdi. En af dem er kriminalitetsforebyggelse. Jo flere mennesker, der besøger og opholder sig i området, jo større er tendensen til, at lyssky personer holder sig på afstand, fortæller Loke.

”Vi ser jævnligt folk komme forbi og beundre gavlene og tage billeder af dem. Jeg er ret sikker på, at det er noget, andelshaverne opfatter som attraktivt, at det område, de bor i, er hyggeligt og spændende. Og det giver også noget trafik til området, hvilket i sig selv er kriminalitetsforebyggende.”

Færre udgifter til graffitiudbedringer

Han fremhæver i den forbindelse, at man sandsynligvis vil have færre udgifter til graffitiudbedringer i fremtiden, efter at de nye gavlmalerier er kommet til.

”Beboerne er enormt glade for malerierne, og det løfter området. Det gør også, at vi har færre udgifter til graffitiudbedringer. Udover en enkelt gavl, har vi ikke haft graffiti på de 15 andre gavle.

Hvis der er noget flot kunst allerede, så ødelægger man det ikke. Vi har ellers været plaget af graffiti tidligere.”

De positive gevinster ved malerierne er ikke til at overse, ligesom værkerne i sig selv ikke er det. Samtlige gavle er udsmykket med finurlige motiver og dragende farver, som springer i øjnene og lyser op i de mørke tider, vi går i møde.

Oplev værkerne

Kunstnerne er særligt udvalgt af kurator Jens-Peter Brask og tæller både danske og udenlandske, samt mandlige og kvindelige talenter.

Du kan selv slå din vejen forbi foreningen, hvis du er nysgerrig på at se de nye malerier. Find vej til A/B Mønten her.

Få et tilbud